zaterdag 17 februari 2018

Romantisch rokje


 
Ik had het haar beloofd! Roze in haar kleerkast 😊
Meestal gaat de jongste lopen met de roze stoffen, maar ons oudste kan met momenten echt girly zijn en vraagt daarom ook naar roze.
Eigenlijk is dit stiekem een overschot van een kleedje van de jongste. Maar hé, niets mis met een overschot als je er zo een rokje kan uithalen toch?

  Jullie geloven mij zeker niet als ik zeg dat dit rokje bij toeval is ontstaan?
En toch is het zo.
Ik begin bij het begin 😉
Even geleden maakte ik een crop-top voor de dochter. Een lekker losse T-shirt waar ze goed ik kan bewegen. Ik dacht, daar maak ik een rimpelrokje bij. Dat deed ik al eerder met rekbare stoffen. Kijk maar HIER en HIER

Nu, door de één of andere reden (ik weet nog steeds niet waarom) viel die rok niet zoals de andere rokken. 
Ik dacht dat het misschien aan de elastiek lag. Ik had enkel nog die van 2,5cm liggen en dat zat niet mooi. 
Eruit met die elastiek dus. Ik nam één van 1cm in de plaats en stikte erboven nog eens volledig rond om de tunnel te versmallen. Leuk, want nu kreeg ik een extra frons bovenaan. 


We pasten hem opnieuw en het was al veel beter! 
Kwam het nu door het roze of de romantische frons. Ik had het gevoel dat ik er nog een schepje bovenop moest doen 😁
Door mijn vele ervaring met Punta Di Roma (super zalige stof), wist ik dat je deze eigenlijk niet hoeft af te werken. Ik probeerde wat golfjes te knippen in een restje en zag dit helemaal zitten voor de rok.
Niet zonder stress natuurlijk, want 1 foutje en je kan het wel vergeten! 
Ik ben wel blij met het resultaat en de dochter zeker ook! 
Alleen moet ik nu opzoek naar iets anders voor onder die crop-top, want no way dat ik die mooie frons onder een T-shirt wegsteek! 


Nu kreeg ik al heel veel vragen over het rokje op Instagram en Facebook.
Ik heb hier geen foto-tutorial van, maar ik zal kort de werkwijze eens uittypen.
Hier gaan we...


WERKWIJZE 

1. Haal Puna Di Roma in huis! Dat is de naam van de stof. Een iets dikkere, rekbare stof die je niet hoeft af te werken na het knippen. Geen idee waar je die kan halen? Ik wel 😉 Bij Modecoupon in Sint-Niklaas. Maar ook in hun webshop: KLIK HIER.

2. Meet de omtrek van je kind en doe die X2. Dat is de breedte van de stof. Meet ook de lengte van heup tot knie. Hou rekening met de tunnel die je bovenaan gaat maken en tel dus nog 3,5cm bij de lengte. Knip deze rechthoek uit de stof.

3. Ga te werk zoals bij een gewone rimpelrok:
- stik de zijnaad dicht en laat de rok binnenstebuiten liggen.
-  plooi bovenaan een strook van 3,5cm om en speld vast. Stik rond op 3cm. Let op! Laat een gat open van 4cm om achteraf een elastiek in te steken. 
- Stik nog eens rond op 1,5cm. Deze mag je volledig rondstikken.
-Steek een elastiek van 1cm door de tunnel en stik de uiteinden vast aan elkaar.
- Het stuk dat je daarnet niet meestikte, om de elastiek in te steken, mag je nu wel dichtstikken.

4. Meet de totale onderkant van de rok en bereken hoeveel golfjes er in kunnen en hoe groot die golfjes dan moeten zijn.

5. Neem dik tekenpapier of een stukje karton. Ik tekende met mijn hand een golfje, maar als dat voor jou niet zo gemakkelijk is, neem een bloempotje, een mok of iets anders dat voldoet aan de vorm van een golf. Teken er 2 naast elkaar en knip uit. 

6. Leg het dik papier of karton onderaan de rok en teken mooi langs de randen van de golven. Verleg het sjabloon tot je volledig rond bent.

7. Als laatste knip je voorzichtig langs de golven. Ohja, hier had ik ook stress voor. 1 foutje en het is om zeep. Heb je teveel zenuwen? Oefen dan eerste op een restje stof!

Veel succes! 


 Zin om Smospotten&Snoesjes te volgen? 
Altijd welkom op Instagram, Facebook of Bloglovin'

 xxx Neeltje


Patroon: zonder
Stof: Punta Di Roma - Modecoupon / Modestofjes

6 opmerkingen: